標題: [閒聊] 香港怎會有這樣冷血的人!? [打印本頁]

作者: ╭牙蚊*    時間: 2008-5-18 22:17     標題: 香港怎會有這樣冷血的人!?

[發帖際遇]: ╭牙蚊*收取租客本月房租現金31Ds幣.

以下內容copy from 某某 xanga...

5.12 四川大地震 成為全城熱話

世界各地已經捐左n咁多錢唻幫四川既"人"

點解無人肯捐比四川既熊貓??

5.16 學校早會搞左個四川唔知咩

放左d片 有段 d人係咁喊 佢地喊到好似笑咁 搞到我笑左幾野 都幾大聲

之後比爸b 打左野XDD 但真係超好笑- -"

我對四川 真係可以講係 無感情 關我叉事咩??

我睇d新聞 仲可以笑得出 完全無覺得傷心 同情之類

何必搞到自己唔開心呢?? 咁唔開心法..咁打後果一星期 真係要喊哂口??

已經捐左咁多錢仲要我捐?? 你無野阿??=]

自己都唔夠用 仲要比人用? 都痴痴地既XD

都係同賴曉傾得埋d XD

出禮堂門口 有2個男生 拎住個箱 個個都捐 我同賴曉都超high唔捐XD

原來 見其他人都捐 自己都唔捐係咁爽XD

個個都捐 多我一個唔多 少我一個唔少啦

唔捐都有 3萬6千以上

四川都發達tim啦

外國仲要用美元 歐元 英鎊

滙過唻人民幣 咩都夠啦係咪阿??

大陸d野仲要咁平..

咩都夠Q哂啦

點解無人理D 熊貓??

熊貓國寶喎大佬 大過哂D 屍體啦

就唻絶種啦喎...仲唔理? 第時D熊貓無哂你地好野..

OK 你可以話 D熊貓對我地唻講無用

D死屍夠無用啦 有屁用咩?

就算死唔去果D仲 爛手爛腳啦

對我地無影響囉唔該

D熊貓就唻絶種啦 佢地死哂點有下一代

中國點會有國寶? ( D熊貓生係中國真係ON MY GOD!

四川D人有叉用咩? 對社會無影響

係!!!! 有影響 呢家咪有影響囉 搞到d無謂錢嘔哂去d垃圾到

捐唻都O徙錢 不如唔好捐!!

你地係咪嫌錢多先?? 係既 唔該比熊貓

熊貓係中國獨有動物 已列入世界級保護動物

四川 已經係死城 真係o徙錢

呢家d野咩都加價 留返d錢比自己好無??

如果四川有行動 捐比熊貓 我一定捐

好過比d垃圾

死多d咪好囉 醫院唔洗咁迫 唔洗無位 唔洗怕無得安置佢地

唔怕唔夠物資 唔洗怕人口過多 少左d人排放所有垃圾 少左個人失業 唔洗放d錢係佢身上

唔洗怕佢地病 至緊要 少左件廢物!!!!!

咪幾多好處

死多個人 又有大把人捐錢 你地話係咪 死好過唔死先XD

還掂都死左咁多件 唔差左死多5千個=]

咁地球真係有救啦=]

四川萬歲!!!

四川死哂城 真係抵死

鬼叫佢地大陸咁鐘意 貪污

佢地死 做乜要連累我地喎??

真係痴痴地

個個機構 學校 乜叉 乜叉 都搞捐款

我地d錢仲得了既??

我地d錢唔係要比d死屍用嫁

唔該有d貢獻好無阿??

唔好咁盲目啦

佢地咁可憐

咁鐘意捐

捐哂你地副身家阿笨

人地其實國家捐 千萬 你地捐得果10$以上 幫到d乜叉阿??

PS 請勿再傻 請勿再捐無謂既錢

-

為什麼這樣低劣的說話也能說出口!?

這人到底良心放了在哪??

四川的事,,聞者心酸...

你不願捐錢不願幫助那都算了,,

死多一點會令你開心一點嗎??

我真的很想罵一句....人渣  -______-"

作者: 蕉蕉    時間: 2008-5-18 22:28

哇,,
好賤,,,,
我地捐唔捐錢,,
都唔關你事了吧,,
自己唔捐重要係到笑?_!
社會既敗累,,
作者: Bape    時間: 2008-5-18 22:36

[發帖際遇]: Bape送饅頭獲得小費現金12Ds幣.

睇呢度之前睇過一次,個o個人o係xanga道歉左~
因為佢o係xanga比人炮轟~
唔知係扮真心道歉定佢係怕麻煩

對唔住各位

我唔知會搞大件事

都唔想搞大佢

我感到後悔

我唔知點責負我岩岩果篇野

我知我同你地講SORRY係無用

但係....我願意捐錢

我知我係得唔到全港原諒

但係我只係想做返一個 一個香港人該做既事

就係捐錢

你地一定講得我係到吹水

得個講字

但係我真係會捐

你地講我係一個 冷血無情既人   我認

如果我係到講  我會改過  以後唔會再係咁做

你地唔會信

我發表呢篇  只係想對岩岩話醒我既人 講多謝

你地已經起哂我D底

我都無謂去逃避....

所以...我想係到講   對唔住

到左聽日或後日   我會對自己講過既野負責任

可能 會到學校      可能被踢出校   

你地已經POST我篇文章   我D底

我已經無野好講    只能說   對不起

我係一個 唔讀書既人  

我無資格話佢地

好對唔住

我講既係咁多

你地話得我岩...

我希望唔好 搞到我D 朋友

唔好亂估

各位我已經同學校交代左

我用學校用既e-class唻講左

大家已經sd 哂 我d野去校
我會同學校澄清
請各位唔好再亂sd d野 去我d fd 我學校到

要講要話 係你地既言論自由

我做既野只係咁多
作者: Bape    時間: 2008-5-18 22:41

[發帖際遇]: Bape獲得醫療補助現金50Ds幣.

http://forum2.hkgolden.com/view.asp?message=1218740

高登起底組真係神通廣大~
所以做咩事都要諗清楚先~
作者: 蕉蕉    時間: 2008-5-18 22:43

講到好似好悔氣咁..
有點兒無奈喔****
好似怕麻煩咁..
佢發表個篇野既時候..
其實我諗佢都預左會有呢1日了吧..
作者: ╭牙蚊*    時間: 2008-5-18 23:00

佢完全顯露哂人性ge醜惡-________-"
作者: AraShi    時間: 2008-5-18 23:21

[發帖際遇]: AraShi在饅頭店賣饅頭賺到現金45Ds幣.

唉......同為中國人,自己人都唔幫自己人,有冇可恥D呀......
作者: Dan釘    時間: 2008-5-19 01:15

成為中國子民..
唔單只唔為四川災民感到傷心..
仲要講埋D侮辱佢地既說話..
呢D社會敗類應該捉佢去四川體驗下-,-
作者: rena123    時間: 2008-5-19 12:15

那個是什么東西啊
有分生物等級嗎
那個真是香港出的嗎..
是別人故意破壞還是真有此垃圾存在?
今天哀悼日
暫時收起生氣
我默哀··也為說這話的人默哀...
作者: ╭牙蚊*    時間: 2008-5-19 16:42

引用:
原帖由 蕉蕉 於 2008-5-18 10:43 PM 發表
講到好似好悔氣咁..
有點兒無奈喔****
好似怕麻煩咁..
佢發表個篇野既時候..
其實我諗佢都預左會有呢1日了吧..
其實一眼就看得出,,
哪一篇才顯出她的真本性.
解釋是為了掩飾罷了.
作者: ╭牙蚊*    時間: 2008-5-19 16:44

引用:
原帖由 Dan釘 於 2008-5-19 01:15 AM 發表
成為中國子民..
唔單只唔為四川災民感到傷心..
仲要講埋D侮辱佢地既說話..
呢D社會敗類應該捉佢去四川體驗下-,-
其實這番說話,,
就顯示出當事人的無知,,幼稚和自以為是!
作者: 天使TO剎那    時間: 2008-5-19 17:46

其實...
佢係有D衰GE~
其實地震有好多個原因...
姐係我覺得如果係無辜而死既...
我會好傷心
之不過地震係有人為因素嫁
因為全球氣溫上升,所以造成好多自然因素,最終導致地殼移動
而另一個原因就係...
地震係可以預測到的(老師說的)
就因為大陸政府冇講比人民,所以先會有咁多人死
其實我都冇咩感情,姐係覺得冇咩野
既然佢大陸政府都可以做到咁...咁我地仲可以點?
其實每一件事都唔單止係表面上既損失
地震係天災但都係人禍
姐係其實如果真係要幫...就要遠D...減少一個天災的人為因素(減少全球增溫)

(打佐LE篇野出黎,一定會覺得我好冇人性(被打 ),但係我都想D人唔好咁睇表面...而真係去諗下科技咁進步都咁多人傷亡,一定有佢既問題。)
                                                      希望再位原諒我!!!
作者: 暗影魂    時間: 2008-5-19 18:06

地震是不可預測的
難道你的老師比日本、美國等地的專家厲害?
相信專家們會很樂意聽聽你老師的意見的=.=

不用信我
也不用信你老師
自己上網找找
我可以肯定
如果現在有方法預測地震
四川的慘劇就不會發生
作者: 天使TO剎那    時間: 2008-5-19 18:21

[發帖際遇]: 天使TO剎那食霸王飯被捉到, 罰了現金28Ds幣.

樓上:
以下轉自一篇論壇文章,人民同政府意識都不太夠,都忘掉了唐山的教訓了!
我想問點解今次地震會毫無先兆? 你o地信唔信
發表於: May 14, 2008 13:53

睇明報專訊講,三年大旱,地震先兆

四川震央由05至07年連續大旱,完全符合大旱後1-3年半出現6級以上地震的歷史規律,如果當局掌握地震前的短期反常現象,應該可以作出預測同預報.

短期指標包括:氣壓有否降至近年同期最低,且持續數天,溫度有否趨於極高或極低,是否錄得十年一遇的大,另動物的異常動態,如大批青蛙跳出來,地下水位反常,地光現象等,都是可參考的短期指標.

另可參考此:http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7008051203500

作者: 淇`    時間: 2008-5-19 18:35

預測到的這個問題暫且不說
造成這次強烈的地震其實還有人為之說...
大概十多年前中國政府曾經作出一次大工程的掘地道作起水灞之用..
其實這種做法對地層的負荷非常之大..
當時也有有人提醒過.. 假若日後發生地震的話 強度將是無法估計之大..
果真 經濟蓬勃也是有相應的代價的...
說到預測地震...先不論中國. 國外也是有關於這種的方法的...
地質學家會觀測地殼變動從而推測出地震的可能性..
雖然以現時人類科技的發展也未能造出較精準的機器 似乎...有點兒說不過理..
作者: 口一口    時間: 2008-5-19 18:40

= =雖然我對四川d人都好似無咩feel
但我都有捐錢幫下佢地~唔會好似e個人""
話晒大家都係中國人嘛""
幫到既咪幫下lo
作者: waikongp    時間: 2008-5-19 19:07

雖然我都唔係四川人,但係都捐咗少少,都叫略盡綿力,唔捐都唔使講d咁既說話,天係有眼既,如果佢身處災區,又會講d咩說話呢?
作者: 小苦    時間: 2008-5-19 19:29

[發帖際遇]: 小苦得到壇主贊賞,送出現金66Ds幣.

雖然我吾同意佢既說話..
旦我認為某程度上..
我覺得香港有小小過份誇張..
四川既人的確好慘..
旦系尼個系既定既事實..
我地唯一可以做既就系捐錢..
又或者系給予佢地祝福同無限既關系..
作者: ╭牙蚊*    時間: 2008-5-19 19:29

引用:
原帖由 天使TO剎那 於 2008-5-19 05:46 PM 發表
其實...
佢係有D衰GE~
我會好傷心
而另一個原因就係...
...
當然,,我跟四川的人也是非親非故,,
也沒什麼親人在那兒.
但看新聞那麼多人死去,,親人在抱著屍體大哭,,
我看了也覺得心痛.
我們捐錢是為了幫助他們解決燃眉之急,,
其實令那麼多人痛心的,,
不是地震的原因.
誰對誰錯也沒關係.
我們看到的是很多無辜的人受到傷害唷.
作者: AraShi    時間: 2008-5-19 21:08

[發帖際遇]: AraShi在路邊做小販, 本日賺到現金242Ds幣.

呢個女仔,算係見左報啦,
今日係學校見到某報紙有報導......重有原文=.=
作者: 想    時間: 2008-5-19 22:03

如果佢比人轟炸XG仍然死不悔改的話
-V-呢種人的確無得救

點都好!
4川發生地震每個人都唔想既..
佢地都無諗過今朝仍然好平安,,點知突然間就會發生地震!?
不過學校好多都倒塌
反映左中國政府仍然有不足既地方
地震已經發生左啦
而家最重要既係盡力幫助4川既人民
幫佢地重建家園同學校,,幫佢地恢復番經濟

PS:
無知既人,無人性既說話
真係好黑人憎!.\/.
作者: 天空    時間: 2008-5-19 23:01

[發帖際遇]: 天空買六合彩幸運中得三等獎, 獲得獎金現金10Ds幣.

就算有甚麼不滿...都不應該這樣的看待
大把了不去理會...也不要去用言行中傷別人
作者: s9706    時間: 2008-5-20 00:20     標題: 回應 ╭牙蚊* 第 1 篇文章

[發帖際遇]: s9706參加慈善晚會, 捐款現金48Ds幣.

唔差左死多5千個

佢究竟知唔知自己講緊咩野呀?!
果度d人一夜間失去晒自己ga親人
你唔為你自己ga同胞切身處地想想,
都唔好把口咁毒啦
作者: 命中    時間: 2008-5-20 16:47

睇完之後真係勁棍用粗口鬧佢囉-  -
咁冷血都得既??係唔係人黎嫁??
佢出世係熊貓既同類黎嫁?咁鍾意熊貓??佢同熊貓結左婚???
生左d熊貓出黎呀???
講聲sor就得-  -咁hk唔洗police lu xPPP
sor唔係大哂嫁!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
殺左人都可以講句sor既?咁我殺左你都可以同你講sor姐

你咁鍾意四川熊貓..去四川住囉....如果咁岩佢撞正地震就低死囉
我諗冇乜人可憐佢囉

d人冇哂屋企人你可以咁開心..咁如果你d屋企人死鬼哂咁點呀...想d人笑你呀???唔該你做野之前諗下後果啦

作者: 天使TO剎那    時間: 2008-5-20 16:58

引用:
原帖由 小苦 於 2008-5-19 07:29 PM 發表
[發帖際遇]: 小苦得到壇主贊賞,送出現金66Ds幣.

雖然我吾同意佢既說話..
旦我認為某程度上..
我覺得香港有小小過份誇張..
四川既人的確好慘..
旦系尼個系既定既事實..
我地唯一可以做既就系捐錢..
又或者系 ...
我都覺得香港誇張...
其實相計幾年前,香港對中國係冇現在咁活躍
宜家既香港就比某d人既感覺係好誇張
誇張唔係捐錢方面
係停晒D節目...
如果係真係有心,一定都會捐好多。係唔需要連新聞都長播消息,咁樣既手法會比人一D太虛假既感覺...
作者: 暗影魂    時間: 2008-5-20 18:30     標題: 回應 天使TO剎那 第 14 篇文章

這些"先兆"可不一定只是因為地震的緣故
科學家是不能如此武斷的作決定的
事後你可能會找到這些先兆
但不代表有這些先兆就一定有地震
就像你去美國可以乘飛機或船
但當你身在美國時
你只可能曾經乘飛機或是乘船

其實你找一些參考書看看
也可以得知這些事
我所說的
是根據日本這些經常發生地震的國家作依據的
沒錯
有些生物可以得知預測地震
但科學還未能解釋其原因
所以我們才不能預測地震
作者: 淇`    時間: 2008-5-20 19:29     標題: 回應 命中 第 24 篇文章

[發帖際遇]: 淇`玩寵物的時候不幸損失現金1Ds幣.

你說得好好笑XD
她把自己天真的愚見當做是有見地的新聞評價...
這種腦袋入水的行為其實從她雜亂無章的文筆和重複數遍意思的句子就看得出來..
作者: ╭牙蚊*    時間: 2008-5-20 20:55

引用:
原帖由 天使TO剎那 於 2008-5-20 04:58 PM 發表

我都覺得香港誇張...
其實相計幾年前,香港對中國係冇現在咁活躍
宜家既香港就比某d人既感覺係好誇張
誇張唔係捐錢方面
係停晒D節目...
如果係真係有心,一定都會捐好多。係唔需要連新聞都長播消息,咁樣既手法會 ...
我一點也不覺虛假-___-"
新聞長播,,都是因為絕大部份的香港人也想知道最新的消息罷了.
而停播節目,,廣告,,
都是為了哀悼死難者.
所以東西都是那麼合情合理-w-
supply and demand的原理.
有需求就有供給.
作者: vm86594    時間: 2008-5-20 21:12

[發帖際遇]: vm86594因為發出問題難倒壇主,獲獎金現金50Ds幣.

我覺得佢仲要衰講埋唔差在死多5000個個下先衰...
點可以咁冇同情心?
一條條都係人命...咁都講得出口既...佢咁叻去賺條人命比我睇囉...
人地外國人都出錢出力,佢身為中國人都唔幫自己人,仲係度講D咁冇人情味既說話...
希望佢真係知錯啦...記得要改哦!
作者: 暗影魂    時間: 2008-5-20 22:21

不知道她怎有面目回校上課=.=
作者: ponponin    時間: 2008-5-20 23:10

[發帖際遇]: ponponin獲得本周補貼現金32Ds幣.

也許他根本也只是想要引起他人注意

受到焦點關注  他搞不好更開心?
作者: ╭牙蚊*    時間: 2008-5-20 23:16

引用:
原帖由 暗影魂 於 2008-5-20 10:21 PM 發表
不知道她怎有面目回校上課=.=
也許她覺得這樣很光榮-_____-"
作者: 雀雀    時間: 2008-5-21 11:18

1個人就算點冷血,,見到佢地甘慘都吾忍心啦,,
個個人都不如係咪人黎GE 
作者: 酒紅精靈    時間: 2008-5-21 20:12

話說我看的好痛苦阿....
作者: 肖羽竹    時間: 2008-5-22 00:44

什么叫人渣?什么叫没人性?我算是见识到了,当你看到一个个原本鲜活的生命转瞬即逝,当你的亲人至爱也在蒙受灾难苦痛时,你还能更开怀大笑说出这样的话吗???
作者: 喇叭仔    時間: 2008-5-22 09:44

唉....
世上多d咁ga人真係死得lor~
作者: 木木火    時間: 2008-5-22 21:56

賤格吧啦

有冇人可以sd 佢個xg俾我

我要上去嘈佢= =

係到又唔爆得粗
作者: ╭牙蚊*    時間: 2008-5-23 19:26

佢個xg已經close左了..
因為狂比人炮轟x)
作者: 夏夢    時間: 2008-5-23 19:39

是香港人嗎?
不是遼寧人嗎?
我看報導是寫遼寧女孩…
還是不同人。
是我記錯了嗎?
作者: 暗影魂    時間: 2008-5-23 20:31

是兩個一樣低能的人
作者: ╭牙蚊*    時間: 2008-5-23 20:46

[發帖際遇]: ╭牙蚊*在皇后街摔了一跤, 身上不見了現金5Ds幣.
引用:
原帖由 夏夢 於 2008-5-23 07:39 PM 發表
是香港人嗎?
不是遼寧人嗎?
我看報導是寫遼寧女孩…
還是不同人。
是我記錯了嗎?
但她是在寫"香港語"唷..@@
怎樣也好,,她很差勁就是了-3-
作者: ponponin    時間: 2008-5-23 21:14

[發帖際遇]: ponponin見了帥哥而暈了,醒來不見現金21Ds幣.

遼寧的女人是另一個

因為他不能玩線上遊戲

所以大罵  還說一個老太婆為什麼沒被震死都被活埋那麼久了

這件事情  上了國際新聞呢  那個遼寧女已經被公安收押了
作者: ╭牙蚊*    時間: 2008-5-23 21:32

呃-口-"
原來說這些話會被警察叔叔拉啊-3-
作者: 夏夢    時間: 2008-5-24 21:07

謝謝告之…
可是被抓去也不能罰他~
也沒有法律條文可以管制…
只能期望他回頭是岸吧~~
作者: 不大不小的檬    時間: 2008-5-25 12:26

[發帖際遇]: 不大不小的檬參加慈善晚會, 捐款現金48Ds幣.
引用:
原帖由 天使TO剎那 於 2008-5-19 05:46 PM 發表
其實...
佢係有D衰GE~
我會好傷心
而另一個原因就係...
...
=  =...地殼移動 與 全球氣溫上升 關係可以說是0吧
作者: 木木火    時間: 2008-5-26 21:15

哥個港女都唔俾差佬探下既

有冇搞錯?

歡迎光臨 ☆夜玥論壇ק (http://ds-hk.net/) Powered by Discuz! 6.0.0