發新話題

[閒聊] 香港怎會有這樣冷血的人!?

引用:
原帖由 Dan釘 於 2008-5-19 01:15 AM 發表
成為中國子民..
唔單只唔為四川災民感到傷心..
仲要講埋D侮辱佢地既說話..
呢D社會敗類應該捉佢去四川體驗下-,-
其實這番說話,,
就顯示出當事人的無知,,幼稚和自以為是!

其實...
佢係有D衰GE~
其實地震有好多個原因...
姐係我覺得如果係無辜而死既...
我會好傷心
之不過地震係有人為因素嫁
因為全球氣溫上升,所以造成好多自然因素,最終導致地殼移動
而另一個原因就係...
地震係可以預測到的(老師說的)
就因為大陸政府冇講比人民,所以先會有咁多人死
其實我都冇咩感情,姐係覺得冇咩野
既然佢大陸政府都可以做到咁...咁我地仲可以點?
其實每一件事都唔單止係表面上既損失
地震係天災但都係人禍
姐係其實如果真係要幫...就要遠D...減少一個天災的人為因素(減少全球增溫)

(打佐LE篇野出黎,一定會覺得我好冇人性(被打 ),但係我都想D人唔好咁睇表面...而真係去諗下科技咁進步都咁多人傷亡,一定有佢既問題。)
                                                      希望再位原諒我!!!
忠於王道.永恆不滅
                                       梨焼

地震是不可預測的
難道你的老師比日本、美國等地的專家厲害?
相信專家們會很樂意聽聽你老師的意見的=.=

不用信我
也不用信你老師
自己上網找找
我可以肯定
如果現在有方法預測地震
四川的慘劇就不會發生
從頭細數命運由甚麼鑄成 心境每秒在註釋生命
密雲曾蒙閉給沾濕的眼睛 認定雨天找不到星
沒有光末路憑目光照明 火花擦碎後更加豐盛
天國近才會記得不死本領 誰曾忘掉這種悟性
今天火鳥在洪爐外飛舞在懸崖上看雲裡有星

[發帖際遇]: 天使TO剎那食霸王飯被捉到, 罰了現金28Ds幣.

樓上:
以下轉自一篇論壇文章,人民同政府意識都不太夠,都忘掉了唐山的教訓了!
我想問點解今次地震會毫無先兆? 你o地信唔信
發表於: May 14, 2008 13:53

睇明報專訊講,三年大旱,地震先兆

四川震央由05至07年連續大旱,完全符合大旱後1-3年半出現6級以上地震的歷史規律,如果當局掌握地震前的短期反常現象,應該可以作出預測同預報.

短期指標包括:氣壓有否降至近年同期最低,且持續數天,溫度有否趨於極高或極低,是否錄得十年一遇的大,另動物的異常動態,如大批青蛙跳出來,地下水位反常,地光現象等,都是可參考的短期指標.

另可參考此:http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7008051203500

忠於王道.永恆不滅
                                       梨焼

預測到的這個問題暫且不說
造成這次強烈的地震其實還有人為之說...
大概十多年前中國政府曾經作出一次大工程的掘地道作起水灞之用..
其實這種做法對地層的負荷非常之大..
當時也有有人提醒過.. 假若日後發生地震的話 強度將是無法估計之大..
果真 經濟蓬勃也是有相應的代價的...
說到預測地震...先不論中國. 國外也是有關於這種的方法的...
地質學家會觀測地殼變動從而推測出地震的可能性..
雖然以現時人類科技的發展也未能造出較精準的機器 似乎...有點兒說不過理..

= =雖然我對四川d人都好似無咩feel
但我都有捐錢幫下佢地~唔會好似e個人""
話晒大家都係中國人嘛""
幫到既咪幫下lo
成長是天賜的禮物便該好好活著。
不管未來好與壞,也是值得經歷的事情。
是時候訂下目標,然後去完成。

雖然我都唔係四川人,但係都捐咗少少,都叫略盡綿力,唔捐都唔使講d咁既說話,天係有眼既,如果佢身處災區,又會講d咩說話呢?

[發帖際遇]: 小苦得到壇主贊賞,送出現金66Ds幣.

雖然我吾同意佢既說話..
旦我認為某程度上..
我覺得香港有小小過份誇張..
四川既人的確好慘..
旦系尼個系既定既事實..
我地唯一可以做既就系捐錢..
又或者系給予佢地祝福同無限既關系..

引用:
原帖由 天使TO剎那 於 2008-5-19 05:46 PM 發表
其實...
佢係有D衰GE~
其實地震有好多個原因...
姐係我覺得如果係無辜而死既...
我會好傷心
之不過地震係有人為因素嫁
因為全球氣溫上升,所以造成好多自然因素,最終導致地殼移動
而另一個原因就係...
...
當然,,我跟四川的人也是非親非故,,
也沒什麼親人在那兒.
但看新聞那麼多人死去,,親人在抱著屍體大哭,,
我看了也覺得心痛.
我們捐錢是為了幫助他們解決燃眉之急,,
其實令那麼多人痛心的,,
不是地震的原因.
誰對誰錯也沒關係.
我們看到的是很多無辜的人受到傷害唷.

[發帖際遇]: AraShi在路邊做小販, 本日賺到現金242Ds幣.

呢個女仔,算係見左報啦,
今日係學校見到某報紙有報導......重有原文=.=

發新話題