發新話題

[討論] 會考中文作文討論 (內含認真討論 慎入)

會考中文作文討論 (內含認真討論 慎入)

本文來自:☆夜玥論壇קhttp://ds-hk.net★ 轉帖請註明出處! 發貼者:糕R 您是第4650個瀏覽者
1) 有朋自遠方來
2) 樓梯與升降機
3) 有人說:『與其追隨潮流,不如展示個人風格。』
   你對這句話有什麼看法?

根據暗暗既提示我本來真係想作論說文,但係大綱寫唔出,最後作左第2題!
預計係作6段 點知第5段果時得番10分鍾 只好趕緊收尾 大約作左900字

如果你係考生,你會選擇邊題呢?!

我會揀第一條嚟作……事關我會避開好似檸檬茶的題目……第三題我估自己一定寫唔到600字,所以放棄……
人是為了甚麼而活?別人的眼光算甚麼?
我竟忘了人言可畏,忘了人畢竟是群居動物怎會不顧及別人眼光……

引用:
原帖由 qerre 於 2009-4-24 16:14 發表
我會揀第一條嚟作……事關我會避開好似檸檬茶的題目……第三題我估自己一定寫唔到600字,所以放棄……
我既選擇第有第2同3題

第1題太難啦 好易難題-口=

我睇到題目已經有n句論語出嚟……引用經典……
我竟忘了人言可畏,忘了人畢竟是群居動物怎會不顧及別人眼光……

引用:
原帖由 qerre 於 2009-4-24 16:19 發表
我睇到題目已經有n句論語出嚟……引用經典……
我只諗
有朋自遠方來 不亦樂乎
靜係識呢句

回應 糕R 第 5 篇文章

本文來自:☆夜玥論壇קhttp://ds-hk.net★ 轉帖請註明出處! 發貼者:qerre
都唔錯啦……依家d人可能都唔知呢句係出自論語……

引用:
原帖由 qerre 於 2009-4-24 16:25 發表
都唔錯啦……依家d人可能都唔知呢句係出自論語……
呢個課文有背過嫁麻

不過都轉咗制……d課文都變咗好多……

引用:
原帖由 qerre 於 2009-4-24 16:34 發表
不過都轉咗制……d課文都變咗好多……
呢課中二定二己經背過 係節錄
中四又有 但都係節錄 雖然大篇少少
論語呢家 小康大康 小同大同
OUTDATE啦

我三題都不選

發新話題