11 12
發新話題

[討論] 說謊???

說謊???

本文來自:☆夜玥論壇קhttp://ds-hk.net★ 轉帖請註明出處! 發貼者:vincy100 您是第1230個瀏覽者
大家從小都知說謊
就不是好孩子

其實說了謊後,
是否真是壞孩子呢??

從小父母就教導我們不準說謊
但他們就滿口謊話

雖然多是好的
但他們不是說不準說謊的嗎??

究竟我們說謊後,是否還是好孩子呢??

引用:
原帖由 vincy100 於 2009-5-2 19:53 發表
大家從小都知說謊
我從來唔講大話
但某d問題會以"唔知道"帶過
但堅持唔講大話
所以唔知._."

睇下你講d咩大話既姐

損人不利己既大話唔講就得

我常當要對身邊的人說善意的大話
但說完後
總覺得唔自在

我只知道講完一個大話,
有時要用另一個大話去掩飾,
大話我都唔講,
由細到大都唔識講,
一講就被識穿,
所以講過幾次,
就唔再講
經常性潛水的心心~

我最不自在是騙我表弟
話佢媽咪(當時有乳癌要住院)沒事
好快會接佢番屋企

引用:
原帖由 vincy100 於 2009-5-2 19:53 發表
是乎你所說的謊言是否屬於善意,還是惡意~~
因為我們是有可能永遠都不說謊言,有時候會迫於無奈,必須說謊言去隱瞞某些事實~~
所以就我覺得,我們如為善意去說謊言,都算是一個好孩子~~

引用:
原帖由 vincy100 於 2009-5-3 00:17 發表
我最不自在是騙我表弟
話佢媽咪(當時有乳癌要住院)沒事
好快會接佢番屋企
這都算是善意的謊言,你都是了不要弟弟擔心才說,所以你不要這樣記在心上...
我以前就太說謊言,但現在了工作就必須常常說謊言~~

你要講大話  

首先要令自己相信  

講呢個大話出黎係會令到大家都有好處既

引用:
原帖由 夕夕小鷹 於 3/5/2009 10:31 AM 發表
你要講大話  

首先要令自己相信  

講呢個大話出黎係會令到大家都有好處既
我知道了
但我相信自己唔會再講大話了
因為太、辛、苦、了...

11 12
發新話題