標題: [BL討論] 【。。。。。。。。係香港開一間專for BL既漫畫店可唔可行呢~!? [打印本頁]

作者: HIDEAKI1024    時間: 2011-7-8 19:19     標題: 【。。。。。。。。係香港開一間專for BL既漫畫店可唔可行呢~!?

不知道各位腐女們是來自那裡的呢?
我就住係香港
我覺得香港不太常找到BL漫呢  
是不是因為香港的腐女們不多
定還是因為BL還未正式入侵香港呢
如果係香港開間只有與BL產品相關的漫畫店/漫畫café
會否有客人呢?又能否賺到錢呢?
因為畢竟與BL相關既產品真係唔多呢
足唔足夠可以開到一間BL漫畫店呢~!?

作者: 月夜空    時間: 2011-7-8 19:25

專門買bl漫就冇
不過呢係信和呢幾乎
所有漫畫店都有bl漫買
作者: HIDEAKI1024    時間: 2011-7-8 19:34

引用:
原帖由 月夜空 於 2011-7-8 07:25 PM 發表
專門買bl漫就冇
不過呢係信和呢幾乎
所有漫畫店都有bl漫買
我都知道信和有得買
但可以租既就小之又小呢
更莫講話可以好似cafe咁坐係到慢慢睇呢>"<
作者: heather96    時間: 2011-7-8 19:54

去信和啦-_-
不過都係買ge-_-
@V@:有小說有漫畫有...(宣傳中...
或者旺主角地鐵站有一間樓上書局叫「綠野仙蹤」
有BL小說啊,,不過係簡體的-A-+
cafe....好似冇啊._.|||
作者: HIDEAKI1024    時間: 2011-7-8 19:57

引用:
原帖由 heather96 於 2011-7-8 07:54 PM 發表
去信和啦-_-
不過都係買ge-_-
@V@:有小說有漫畫有...(宣傳中...
或者旺主角地鐵站有一間樓上書局叫「綠野仙蹤」
有BL小說啊,,不過係簡體的-A-+
cafe....好似冇啊._.|||
就係囉
我就係覺得係香港可以借既漫畫店實在太小了/[]\"
作者: heather96    時間: 2011-7-8 20:15

引用:
原帖由 HIDEAKI1024 於 2011-7-8 19:57 發表

就係囉
我就係覺得係香港可以借既漫畫店實在太小了/[]\"
嗯嗯,,專for BL漫ge仲少...(至少我未見過
作者: HIDEAKI1024    時間: 2011-7-9 08:04

引用:
原帖由 heather96 於 2011-7-8 08:15 PM 發表

嗯嗯,,專for BL漫ge仲少...(至少我未見過
嗯嗯...所以我覺得開一間專for BL既漫畫店可唔可行呢?
會唔會冇客呢?因為畢竟香港既人對BL好像不太熱衷呢
但講到尾如果只for BL既相關產品,
有冇可能開到一間漫畫店呢?
畢竟BL既相關產品都唔係太多呢-[]-"
作者: 守戀淚尋    時間: 2011-7-25 17:09

旺角信和2樓有一間漫畫鋪有95%以上的是賣BL...
成日有勁多腐女去的說!!!
要搵自己去搵下。
重有銅鑼灣sogo後面同旺角e出口出直行見到既綠野仙蹤!!!
有很多bl小說(簡體版)

作者: 佑希    時間: 2011-7-26 13:08

有生意諗頭, 可以, 香港都有好多腐女的.

不過會太專門店了, 不喜歡的人就會很不喜歡, 喜歡人就會日日蒲店的!
作者: loyi    時間: 2011-7-26 13:17

綠野仙蹤超好-u-b  書都好平!
其實香港也有不少書店or出版社有賣bl的啦
eg威海,木綿花...要不上網買吧
係香港開一間專for BL既漫畫店絕對可行~xdd
我肯定會第一時間沖去!!!~~(喂)
話說現在書展中也有幾間賣bl的!~~
威海<有很多bl書  大家可以去書展看看
不過要有心理準備...超貴!-_-凸
腐女生存很困難啊...唉~~
作者: ceci_chow98    時間: 2012-3-23 13:13

我都一直想找一間專for BL的~
可惜....
作者: n.a.g.i    時間: 2012-3-23 14:51

在日本池袋乙女之路有這樣的漫画喫茶呢!叫Cafe801∼我有時要打發時間也會跑去坐個1小時♪
http://cafe801.org/index.html

採取入會制,而且基本上是女生限定的!
因為平常在書店站著看會挺在意別人的目光的,在這就不怕了\(^0^)/
不過這店每月會有男生解禁日,試過一次挑這天去,雖然沒很多男生但真的有人會去!
而且有位是銀魂的土銀飯跟他交朋友了呢♪

在香港想開這樣的店的話市場太小了,雖說腐女子還是有不少但畢竟還是少數…
香港租金太貴大概會入不敷支?現實問題很嚴苛呢>_<
而且有很多禮儀必須要注意,像801這樣採取入會制和女生限定之類的規矩其實是必須的,我認為。不然也是不能長久開下去…
作者: ruby1237676    時間: 2013-8-29 06:29

台北 有一間專門是賣BL小說 漫畫的店 還有得租借 可以內閱~~~
名字:【Yaoi會社】
但要滿18歲才可以去
作者: eros9696    時間: 2013-8-29 07:18

好多都汁左
作者: o0愛因煎蛋0o    時間: 2013-8-29 18:58

真心覺得如果真係有一間咁樣既存在
又比我地既同胞知道左既話
呵~~咁就..
作者: 橄欖貓    時間: 2013-8-29 19:35

之前去完信和,
二樓居然跟我來個店鋪大清洗
不見幾了間賣BL的...TT
樓主可以上去信和八樓
有一間賣BL的(大多是威向
叫可米購
可以訂書
而且有米洛的書買~~~~~~
之前便買了本追情目標~~

歡迎光臨 ☆夜玥論壇ק (http://ds-hk.net/) Powered by Discuz! 6.0.0