發新話題

[閒聊] 千年不退 糕R吹水帖

引用:
原帖由 qerre 於 2009-4-16 21:19 發表
應該唔會……就算作文唔得靠其他卷拉番都得
同文言文八字不夾 0口0 希望唔會佔分太多
仲有聽講有咩4式選擇題
OH MY GOD 超難

引用:
原帖由 qerre 於 2009-4-16 21:57 發表
咁要睇分做人,有D答錯會扣分,冇把握就唔好答,通常都係三分一題
THZ 我會留意睇分數

引用:
原帖由 qerre 於 2009-4-16 22:36 發表
我諗都唔會太難……舊年果D好多都係文言文,今年會淺過舊年
希望係咁啦 文言文難係難在 背後的意思 果度最令人費解

引用:
原帖由 qerre 於 2009-4-16 22:48 發表
其實都唔算難,有時你睇到果個字,諗番果個字再配番有果個字的詞語都差唔多解到果個字,再唔係就睇番題目,題目都會有暗示
以前都有做好多練習 不過自從入左IVE NOTES功課樣樣英文 3年既野都唔記得曬
果下先至驚

引用:
原帖由 qerre 於 2009-4-16 23:03 發表
咁就祝你好運……
THANK U

引用:
原帖由 暗影魂 於 2009-4-17 00:11 發表
才不會
我作文從不背甚麼句子的
你哪位老師教壞你了?
亂背句子插在自己的文中
會令自己的文章風格語氣不統一
大大降低文章吸引力
作文嘛
當年我是隨心寫的啦
最重要是你知道,明白,深信自己所寫的
心中有所感 ...
我3年前考過 3年後今日咩都唔記得曬
所以先至主動去背句子
點會有老師叫我呢-口=

我背句字係要背人地結構
唔係全句背 全句寫 放心
我唔想下年再去考過
今年要認真少少考

引用:
原帖由 s9706 於 2009-4-17 15:57 發表
話說我班幾個人走去重考
個個A左番黎 =0=
照咁睇,今年份卷可能難d啵...
糕糕你要小心耶!@"@加油!
多謝你加油喔
不理考到咩等級
我都會以平常心對待

會考不嬲都唔公平
有D年易有D年難
原因在於每年重考都佔差不多10%
上年考唔到 考局都希望今年比佢過
重點在於學位有限
人人拎A 未必好事
好至我地呢D求合格
張証書好睇少少
希望上天就唔好鼙盡殺絕
如果萬一衰左
我會下年再考

總之多謝 暗影&S&QE支持啦

引用:
原帖由 qerre 於 2009-4-18 23:29 發表
佢果班人變態而已……放心……十萬個精神支持……
8月就知我考到咩 無論好與唔好 我都會同大家分享
再次多謝3位=)

引用:
原帖由 qerre 於 2009-4-18 23:32 發表
要瞓好D……先有精神作戰……
依家反而係有好多題種見都未見過
你可唔可以話我知paper1,2,3,4,5分別係咩- 口- 唔該

引用:
原帖由 qerre 於 2009-4-18 23:40 發表
PAPER 1係閱讀理解,PAPER 2係作文,PAPER 3係聆聽,PAPER 4係口試,PAPER 5係綜合
THANKS YOU 依前得P1同2

發新話題